Wat is een driftbui?

Het komt vaak voor dat peuters last hebben van extreme driftbuien. Hoe dit zich uit, verschilt per kind. Van schoppen en schreeuwen tot huilen. Ook kan een driftbui bij een peuter van 2 jaar anders zijn dan bij een peuter van 3 jaar. Driftbuien ontstaan omdat peuters nog moeite hebben met intense emoties. En dat is ook niet gek, want na het eerste levensjaar verandert de belevingswereld van je kind enorm. Meestal zijn driftbuien van korte duur, maar ze kunnen soms ook wel een paar uur duren. 

Het herkennen van een driftbui

Je kind gaat niet in een hoekje staan mokken, maar begint juist extreem hard te huilen (of schreeuwen). Vaak gaat dit gepaard met slaan, stampvoeten, krabben en bijten. Maar maak je geen zorgen, je peuter wordt vanzelf weer rustig. 

Waarom krijgt mijn peuter driftbuien?

Als ouder kan zo’n driftbui van je peuter misschien even schrikken zijn, maar wees gerust: het hoort er allemaal bij. Af en toe raken peuters gewoon gefrustreerd als ze nog niet goed kunnen vertellen wat ze willen. Sommige peuters hebben meer last van driftbuien dan anderen. Ook hoeven de woedeaanvallen niet altijd even extreem te zijn. Er zijn verschillende triggers die een driftbui bij je peuter kunnen veroorzaken. Denk aan honger, vermoeidheid, stress en angst.

Hoe voorkom je een driftbui bij een peuter?

Driftbuien voorkom je natuurlijk liever dan dat je je boze peuter moet onderbreken. Daarom hebben we een aantal handige tips voor je verzameld:

 

  1. Voorkom situaties waarin je peuter een ‘nee’ als antwoord kan verwachten. Zet bijvoorbeeld spullen weg. Zo hoef je ook geen nee te zeggen. Vertel ook waarom iets niet mag, zodat je peuter het leert begrijpen.
  2. Zorg ervoor dat je peuter lekker kan spelen en genoeg speelgoed binnen handbereik heeft.
  3. Etenstijd of bedtijd zijn precies de momenten waarop je een driftbui kan verwachten. Zorg daarom voor strikte tijden en probeer hier zo min mogelijk vanaf te wijken. Zo weet je peuter waar hij of zij aan toe is en zal hij of zij minder snel geneigd zijn om je uit te testen.
  4. Gelukkig gaat er naast extreme driftbuien ook een hoop goed. Vergeet dus niet om hier ook complimenten over te geven. Je kind leert hier een hoop van.
  5. Maak je vooral niet te druk. Soms is het even tot tien tellen, maar dat hoort er allemaal bij.

Hoe ga je om met driftbuien van je peuter?

Als ouder kun je op verschillende manieren omgaan met de driftbui van je peuter. Bijvoorbeeld door even naar buiten te gaan om uit te waaien of even te knuffelen. Voor ieder kind is dit anders. Het kan verleidelijk zijn om meteen in te grijpen en boos te reageren als je peuter een driftbui krijgt. Maar dit kan de situatie juist verergeren. Je kind voelt zich hierdoor niet serieus genomen en raakt mogelijk nog gefrustreerder. Laat het dus (tot op een zekere hoogte) gewoon gebeuren. Zo leren ze de ervaring te verwerken en het een plekje te geven Trek je hierbij vooral niks aan van de oordelende blikken van anderen in de supermarkt.

Driftbuien bij dreumesen en kleuters

Niet alleen peuters hebben last van driftbuien. Kinderen van 1 jaar, oftewel dreumesen, hebben hier vaak ook last van. In de eerste vier jaar van hun leven zijn kinderen nog volop in ontwikkeling. Dat kan leiden tot frustraties en dus driftbuien. Maar ook kinderen van 4 jaar en ouder kunnen driftbuien krijgen, de bekende kleuterdriftbuien. Het belangrijkste is dat je hier goed mee omgaat, zodat je kind steun en veiligheid voelt. Zo kan je kind leren om emoties te uiten.