Een unieke samenwerking van de Babilou Family Foundation & Unesco

Het congres is een unieke samenwerking tussen de Babilou Family Foundation en Unesco. Samen met professionals uit de kinderopvangsector, beleidsmakers en wetenschappers zoals Nobelprijswinnaar Dr. James Heckman, hebben we ons verdiept in de nieuwste wetenschappelijke inzichten rondom de ontwikkeling van het kinderbrein. 

De nadruk lag op de cruciale eerste jaren van het leven van een kind, waarin de hersenen een opmerkelijke groei en ontwikkeling doormaken. De eerste jaren vormen de basis. De verbindingen die in deze periode in de hersenen worden gelegd, komen het kind op latere leeftijd ten goede. Op cognitief, sociaal-emotioneel, creatief en fysiek vlak. Kinderen dragen deze ontwikkeling hun hele leven met zich mee.

Nieuwe inzichten voor de toekomst van onze kinderopvang

  1. Het jonge kind is de meest gemotiveerde en getalenteerde leerling: Vanaf het begin zijn kinderen nieuwsgierig naar de wereld om hen heen en gemotiveerd om de vaardigheden en het gedrag dat zij waarnemen eigen te maken.
     
  2. Omgeving als leermiddel: Kinderen leren door de interactie met hun omgeving. Door gedrag te observeren en te communiceren met vertrouwde mensen, ontwikkelen zij hun vaardigheden op het gebied van taal, emoties en sociale interactie.
     
  3. Het belang van vertrouwde stemmen: Baby's reageren sterker op vertrouwde stemmen, wat leidt tot verhoogde hersenactiviteit. Dit benadrukt hoe belangrijk de aanwezigheid van vertrouwde gezichten op de kinderopvang is.
     
  4. Slaap als sleutel tot leren: Tijdens slaap versterken kinderen belangrijke neurale verbindingen die tijdens de dag zijn gevormd. Tegelijkertijd worden zwakkere verbindingen verwijderd. Het proces tijdens de slaap is essentieel voor het leervermogen van het kind.
     
  5. Voeding voor een gezonde toekomst: Tijdens de eerste 1000 dagen verbruiken de hersenen van baby’s 60% glucose en 40% van de dagelijkse energiebehoefte. Gezonde voeding gedurende deze periode heeft een enorme impact op de lange termijn.
     
  6. Vroege educatie = langdurige impact: Als we op jonge leeftijd de juiste basis leggen voor de hersenontwikkeling, heeft het kind daar de rest van het leven profijt van. Gepersonaliseerd onderwijs, aangepast aan de cognitieve en sociaal-emotionele behoeften van het kind, blijkt hierin van grote waarde.



Onze rol onze verantwoordelijkheid

De inzichten die we tijdens dit congres hebben opgedaan, bevestigen de waarde van het dagelijkse werk van onze mensen. Onze rol gaat verder dan alleen zorg en opvang; we hebben impact op de korte en lange termijn ontwikkeling van de kinderen die we dagelijks op onze locaties verwelkomen. Samen bevorderen we de hersenontwikkeling door een veilige, stimulerende omgeving te bieden met positieve interacties, gezonde voeding, vertrouwde gezichten en stemmen, en voldoende slaap. Alles heeft invloed.

De eerste stap naar een betere toekomst begint vandaag 

Wat deze dag extra bijzonder maakte, was de samenwerking tussen verschillende disciplines zoals wetenschap, onderwijs en kinderopvang. Door samen de ontwikkeling van het jonge kind centraal te stellen kunnen we kansenongelijkheid verkleinen. Samenwerking de sleutel.

Onze missie

Bij Babilou Family Nederland bouwen we met onze mensen verder aan een toekomst waarin elk kind de beste start krijgt. Onze missie om kinderen met aandacht en zorg te helpen ontwikkelen, is nu meer dan ooit voelbaar.

Bekijk hieronder de video van het event: